Uitstraling in het been en fysiotherapie

Tintelingen of uitstralingspijn in het been

Uitstralingspijn in het been komt vaker voor in combinatie met rugklachten. Denk hierbij aan tintelingen, brandende pijn, loom gevoel of slapend gevoel het been.

Uitstraling in mijn been. Hoe komt dit?

Veel voorkomende oorzaken voor uitstraling in het been en/of voet kunnen te maken hebben met uitstralende pijn vanuit structuren in en rond de onderrug wervelkolom, zoals tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren.

Daarnaast kan er sprake zijn van een ‘lumbosacraal radiculair syndroom’ dit is latijn voor een klachtenbeeld die ontstaat vanuit de onderrug zenuw wortelen. Dit kan variëren van alleen uitstralingspijn tot vermindering van kracht, gevoel en/of reflexen. Wanneer er sprake is van dit fenomeen wordt dit meestal veroorzaakt door een discushernia, afgekort hernia. Dit is het uitpuilen van de tussenwervelschijf tegen de zenuwwortel aan. Ook kan er sprake zijn van een kanaalstenose of foraminaal stenose, dit is het gat van de uittredende zenuw dat verkleint is en hierdoor druk geeft op de uittredende zenuwwortel waardoor beenpijn kan ontstaan.

Een uitstralingsklacht is veel gevallen erg onschuldig, dit staat los van het feit dat de pijn erg alarmerend kan aanvoelen. Screening ten aanzien van de mate van ernst kan goed door de manueel therapeut worden gedaan!

Directe toegankelijkheid, screening fysiotherapie

Als manueel therapeut zijn we geschoold in het herkennen van (ernstige) ziektebeelden, waarvoor u eerst bij de huisarts of medisch specialist moet zijn. Tijdens het eerste consult starten we met een gedegen screening waarin we dit helder krijgen. Gelukkig komt het zelden voor, maar we zijn uiterst alert en verwijzen u in zo’n geval door.

Wat kan manuele therapie Loverbos voor u doen?

Manuele therapie is uiterst effectief voor behandeling van uitstralingsklachten in het been, eventueel in combinatie met rugklachten. Tijdens het eerste onderzoek kunnen wij u uitsluitsel geven of de uitstralingspijn onschuldig of ernstiger is. In veel gevallen stellen we meteen een passend behandelplan op en streven we samen met u naar (snelle) effectieve pijn vermindering in het been. Daarnaast geven we u de juiste adviezen en eventueel een thuisoefening mee, zo zorgen we er samen voor dat u er niet snel weer klachten aan ondervindt.