Rugpijn en fysiotherapie

Rugpijn komt erg vaak voor

Rugpijn is de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat, met studies die aantonen dat het tot wel 90% van de mensen zijn die ooit in hun leven te maken krijgen met rugklachten. Nekklachten komen op de tweede plaats van meest voorkomende klachten.

Ontstaan van rugpijn

Bij acute lagerugpijn is in circa 95% van de gevallen geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar. Dit heet dan aspecifieke lage rugpijn. Oorzaken kunnen te maken hebben met overbelasting van pijngevoelige structuren in en rond de wervelkolom, zoals tussenwervelschijven, gewrichten, zenuwen en spieren.

Bevindingen bij beeldvormend onderzoek, zoals standsafwijkingen of (niet ernstige) veranderingen van de wervelkolom door veroudering lijken geen relatie te hebben met de daadwerkelijke pijn. Ook is er geen onderbouwing voor het daadwerkelijk verschuiven van wervels, facetgewrichten of een verschoven bekken gewricht.

Bij een heel klein percentage rugklachten is de oorzaak specifiek, de rugpijn is hierbij het gevolg van een duidelijk definieerbaar ziektebeeld. Voorbeelden zijn een hernia, een kanaalstenose, een fractuur, dislocatie, een ontsteking, systemische ziekte en tumoren (kanker).
Rugpijn komt vaker voor in combinatie met uitstraling in het been, dit is in veel gevallen onschuldig. Hoe dit komt lees je hier: “uitstralingspijn in het been”.

Directe toegankelijkheid, Screening fysiotherapie

Als manueel therapeut zijn we geschoold in het herkennen van (ernstige) ziektebeelden, waarvoor u eerst bij de huisarts of medisch specialist moet zijn. Tijdens het eerste consult starten we met een gedegen screening waarin we dit helder krijgen. Gelukkig komt het zelden voor, maar we zijn uiterst alert en verwijzen u in zo’n geval door.

Waardoor krijg ik rugpijn?

Factoren die geassocieerd zijn met het ontstaan van aspecifieke lagerugpijn zijn overgewicht, werkgerelateerde stressoren (zoals het verrichten van monotoon werk en veel werkstress), het verrichten van zwaar lichamelijk werk, lang autorijden, veel tillen en het veelvuldig draaien en buigen van de romp.

Hoe kom ik van mijn rugpijn af?

Aspecifieke rugklachten en sommige specifieke nekklachten zijn erg goed te behandelen. Hierbij kunt u last hebben van een stijve rug, verkrampte spieren of kunt uw rug niet goed bewegen. Een stijve rug of rugpijn ontstaat doordat de spieren in het rug en heup gebied te gespannen zijn of de gewrichten minder soepel bewegen. Manuele therapie en (thuis)oefentherapie zijn effectief gebleken in het verminderen van rugpijn.

Wat kan manuele therapie Loverbos voor u doen?

Manuele therapie is uiterst effectief voor behandeling van onderrug en rugklachten. Vaak zijn de resultaten al tijdens de behandeling merkbaar. Door mobilisaties of manipulaties is er al snel meer bewegingsvrijheid. Daarnaast geven we u de juiste adviezen en eventueel een thuisoefening mee, zo zorgen we er samen voor dat u er niet snel weer klachten aan ondervindt.