Duizeligheid en fysiotherapie
Fysiotherapie voor duizeligheid.
Voor steeds meer mensen die last hebben van duizeligheid is de eerste stap naar de fysiotherapeut. Waar medicatie vaak alleen de symptomen bestrijdt, pakt fysiotherapie/ manuele therapie de eventuele oorzaken in de nek of het evenwichtsorgaan aan!
Vormen van duizeligheid
Duizeligheid kan heel veel oorzaken hebben, binnen én buiten het lichaam. Meestal zijn de oorzaken geheel onschuldig. Medicatie wisselingen of stress zijn geregeld bekend als (mede)oorzaak in mate van duizeligheid. Duizeligheid komt vaker voor naarmate de mens ouder wordt. De meest voorkomende vormen van duizeligheid binnen het lichaam zijn ‘BPPD’ of ‘Cervicogene duizeligheid’.
Positieduizeligheid / Draaiduizeligheid
BPPD is de afkorting voor ‘Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid’. Het eerste woord wil al zeggen goedaardig, het is zeer onschuldig hoewel het als zeer vervelend en onzeker kan aanvoelen. Korte duizeligheidsaanvallen worden uitgelokt door posities van het hoofd. De duizelingen duren over het algemeen minder dan één minuut en verdwijnen daarna. BPPD ontstaat vaak plotseling en wordt als zeer heftig ervaren. Behandeling van dit soort duizeligheid kan zeer effectief en geeft vaak al snel resultaat. Uiteraard dient hiervoor eerst goed onderzoek plaats te vinden. Thuisoefeningen kunnen effectief zijn, mits goed gediagnosticeerd wordt in welk evenwichtsorgaan kanaal het probleem zit. Nieuwe richtlijnen geven aan dat de ‘Epley Manouevre’ gedaan door de zorgverlener effectiever zijn dan alleen thuisoefening en dat dit minder nadelige nareacties heeft.
Cervicogene duizeligheid
Cervicogeen wil zeggen ontstaand vanuit de nek. Deze vorm van duizeligheid wordt vaak omschreven als een licht gevoel in het hoofd en een instabiel gevoel. De duizeligheid kan minuten tot uren aanhouden. Deze vorm kan gepaard gaan met wazig zicht, misselijkheid en nekpijn. Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door een dysfunctie in een gewricht in de nekgewrichten en spanning van de nekspieren. Een verandering op basis van een bewegingsbeperking hoog in de nek leidt tot veranderde informatie naar het evenwichtsorgaan. Dit kan duizeligheid, een verstoorde balans en een instabiel gevoel veroorzaken. Manuele therapie kan de bewegingsbeperking oplossen waardoor de duizeligheid verdwijnt.
Duizeligheid onschuldig? Screening belangrijk!
Een screening of de duizeligheid een onschuldige aard heeft is erg van belang.
Als manueel therapeut zijn we geschoold in het herkennen van (ernstige) ziektebeelden, waarvoor u eerst bij de huisarts of medisch specialist moet zijn. Tijdens het eerste consult starten we met een gedegen screening waarin we dit helder krijgen. Gelukkig komt het zelden voor, maar we zijn uiterst alert en verwijzen u zo’n geval door. U kunt dus zonder verwijzing van de huisarts bij ons terecht.
Wat kan manuele therapie Loverbos voor u doen?
Allereerst krijgen we helder welk soort duizeligheid u heeft. Vanuit daar begint het lichamelijke onderzoek waarin we kijken of er een bron van de duizeligheid te vinden is in de nek of het evenwichtsorgaan Vanuit hier maken we samen een behandelplan, waarin we in de meeste gevallen al na enkele keren effect merken! U kunt hier beneden een afspraak maken.