Negatieve lading
We kennen allemaal wel iemand die langdurig last heeft gehad van een zogenoemde ‘Whiplash’. Vaak ontstaat dit na een auto ongeluk, of een ander trauma. Logischerwijs gaat het op een feestje het meest over iemand met een langdurig herstel of restklachten. Iemand die er geen last van heeft ervaren of snel weer topfit was, die hoor je niet zo snel.
Door de jaren heen heeft de term ‘Whiplash’ dan ook een negatieve lading gekregen. Vertel over je auto ongeluk en je eventuele stijve nek op het feest van Ome Jan, dan kom je er opeens achter dat je halve familie (zie foto?) een dokters achtergrond heeft! “Je hebt een Whiplash, dat kan nog wel eens even gaan duren.” Niet heel hoopgevend, zo klinkt het. Gelukkig is het allemaal niet zo negatief!
Traumagerelateerde nekpijn
In 2016 is er een nieuwe richtlijn nekpijn gepresenteerd. Vanaf toen spreken we niet meer van de term Whiplash maar van Traumagerelateerde nekpijn. Het dekt veel meer de lading vanwege dat de nekpijn die na een trauma ontstaat. Daarnaast zijn we dan eindelijk af van die negatieve lading, die nogmaals onnodig is. Want die negatieve gedachten en angst na de woorden van Tante Truus (rechts op de foto), dat het misschien nooit meer goed komt helpen niet echt mee in je herstel. Integendeel angst/stress en mate van pijnperceptie zijn grote risicofactoren voor een vertraagd herstel!
Samen kijken naar de feiten
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je kunt echt wel vervelende klachten hebben zoals nekpijn, dit kan in combinatie zijn met hoofdpijn en duizeligheid. Concentratieproblemen en/of vermoeidheid zijn ook klachten met regelmaat optreden.
Vanuit onderzoeken op gebied van traumagerelateerde nekpijn zien we dat lokale stabiliserende spieren rondom de nek minder stabiliserend/ coördinatie vermogen hebben na zo’n ongeluk. De hoe, wat, waarom vragen blijven vaak onbeantwoord. Wel weten we dat training van die spiergroepen en ontspanning van andere spiergroepen tot verbetering kan leiden. Daarnaast blijft het gegradeerd opbouwen van bewegen en activiteit essentieel!
Laten we de klacht samen uiterst serieus nemen, maar vooral luchtig naar de feiten kijken en Tante Truus haar ongelijk bewijzen! ?