Knik, knak, klaar
Het stigma wat van het verleden uit nog rond de manueel therapeut hangt is Knik, Knak, Klaar! Ging je naar de manueel therapeut dan ging je helemaal knapperig van het kraken naar buiten. Die tijden zijn wel wat verandert. Manuele therapie is in de jaren gegroeid als specialisatie tot (universitair) master niveau, dit wil zeggen dat er op wetenschappelijk niveau onderzocht en behandeld wordt. Ook al blijft manuele therapie een echt ambacht en doe-vak, wel met als fundament de wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat een onderzoek of behandeling effectief is. Het kan dus zijn dat er een manipulatie wordt uitgevoerd, omdat dit een effectief gebleken handeling is voor jou klacht. Natuurlijk wordt dit altijd eerst met je overlegd en we besluiten dan samen welke behandeloptie we kiezen.
Wat kraakt er dan?
Allereerst mogen we je geruststellen dat het niet de botten zijn die we kraken, dat zou ons (gelukkig maar) ook nooit lukken. In het verleden werd door de manueel therapeut nog wel eens gezegd dat je ‘recht’ wordt gezet. Anatomisch is dit onmogelijk. Een lichaam heeft zo’n sterke verbindingen via bandstructuren, spieren en gewrichten dat het heel gek zou zijn dat je met een kleine knak even alles op de plaats duwt. Het ‘scheef’ staan van een wervel is hiermee dus ook een bedenkelijke term, liever spreken we over een bewegingsfunctie stoornis of wat minder soepel gewricht. O ja, ik zou het bijna vergeten. Wat knakt er dan? Het gewricht! Het is gasvorming in het gewricht dat het knak geluid maakt. Vergelijk het met twee glasplaten die tegen elkaar aan geplakt zitten met water ertussen. Wanneer we die van elkaar af willen krijgen is dat best lastig. Er zit een soort vacuüm tussen, een zuigkracht. Dat is in de rug gewrichten ook zo, dit is natuurlijk heel functioneel voor stabiliteit onder andere. Met een impuls techniek heffen we dit vacuüm even op. Dat opheffen van de zogenoemde negatief atmosferische druk geeft een KNAK! Totaal onschuldig en niet schadelijk voor je lichaam. Dat is een stuk minder spannend dan je dacht hé.
Is alleen een manueel therapeut manipulatief?!
Voor veel mensen spreekt de manipulatie erg tot de verbeelding en onderscheidt dat heel concreet de manueel therapeut van de fysiotherapeut. Begrijpelijk. Toch is maar één van de zovele behandelmiddelen die een manueel therapeut heeft. Je kan het vergelijken met de loodgieter die een hele bus aan gereedschap heeft, nou die hele bus zit bij ons in het hoofd en in onze handen. De kruiskop-schroevendraaier is bij ons de manipulatie, super handig in sommige gevallen maar je kan er lang niet alles mee maken. Je hebt gewoon veel meer ‘tools’ nodig.
De manipulatie. Zin of Onzin?
Vanuit onderzoeken blijkt de manipulatie effectief, maar wel in combinatie met oefeningen of andere mobilisaties. Het zal nooit zo zijn dat één enkele behandeltechniek allesomvattend is, we gebruiken alle technieken in combinatie met elkaar om het effect te versterken. De manipulatie kan dus erg handig zijn. Het kan zelfs zo zijn dat een manipulatie van de middenrug effectief is voor de nek! Dit fenomeen noemen we ‘regional interdependence’. Uit onderzoeken blijkt dat een manipulatie effect heeft op een gedeelte van het ruggenmerg en vanuit daar naar het brein. Via dit ruggenmerg (spinaal niveau) zorgen we dat er minder pijnprikkels naar het brein gaan. Vanuit het brein (supraspinaal niveau) wordt het pijndempende systeem ingeschakeld wat zorgt dat er minder pijnsensaties vanuit het brein naar het lichaam gaan! De manipulatie is dus nog steeds een super zinvolle behandeltechniek!
Als manueel therapeut beslissen we op wetenschappelijk niveau of een manipulatie zinvol is.